Buah belinjo yang masak ranum sedia untuk di proses
Kulitnya sedap untuk dimasak lemak...dipercayai mengandungi bahan antioksida yang tinggi.
Kalau nak tahu masak lemak kulit belinjo ini tahan 2-3 hari. tidak basi.
Buah belinjo yang telah dibuang kulitnya.
Kemudian di goreng tanpa minyak (sangai)
Kemudian buang kulit arinya dan ketuk hingga leper dengan tukul besi.
Jemur seketika. Kalau sudah kering bolehlah digoreng sebagai emping.
Process yang mudah tetapi agak rumit kerana buah yang kecil dan melibatkan banyak procerdure dan tenaga tetapi sedap dimakan walaupun sedikit pahit. setelah digoreng sedap dihidang bersama nasi lemak atau gado-gado. atau dimakan begitu saja seperti keropok. Ramai yang menggemarinya sehingga tidak cukup untuk memenuhi permintaan pelanggan. Ramai yang order dari ibu saya kerana ia lebih terasa (sebab lebih terasa spt kacang mungkin kerana dibuat secara manual) berbanding yang diimport dari indonesia (terlalu nipis rapuh seperti keropok mungkin dibuat menggunakan mesin)
Wednesday, April 8, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment